Rouwverwerking bij overlijden van huisdieren

Ik heb nieuws! Ik had al langer een idee maar dat idee is nu ook heel concreet geworden! Toen ik enkele maanden geleden voor het slapengaan nog even door mijn sociale media scrolde, botste ik op iets dat al lang in mijn hoofd zat. Ik wilde al langer een opleiding volgen om nog meer te kunnen betekenen voor baasjes. Maar ik ben van mening dat een opleiding kwalitatief en theoretisch sterk onderbouwd moet zijn. Ik werk tenslotte met mensen én dieren. Tot voorheen kwam ik enkel goedkope en zweverige zelfcursussen tegen MAAR, en hier komt het, … binnenkort start ik met een oerdegelijke opleiding omtrent rouwbegeleiding/rouwcoach bij het overlijden van huisdieren. We denken er liever niet aan en staan er liever niet bij stil maar vroeg of laat komen we er helaas mee in aanraking. Ik merk maar al te vaak in het salon (en uit eigen ervaring) dat het verlies van een huisdier heftige emoties met zich meebrengt, maar dat het rouwproces maatschappelijk nog niet helemaal erkend wordt. We krijgen er bijvoorbeeld geen rouwverlof voor en horen vaak ‘ach het is maar een hond/kat/konijn/…’. Maar dat is het niet. Het is een deel van het gezin, een steun, een toeverlaat.  

Tijdens mijn hogere studies was psychologie al met grote voorsprong mijn favoriete én beste vak en ook in mijn dagelijkse leven heb ik al tientallen boeken gelezen over diverse onderwerpen binnen dit domein. Als hoogsensitief persoon kan ik mij bijzonder goed inleven in de gevoelens van anderen en hou ik ervan om mensen te helpen. Ik wil deze persoonlijke sterktes, in combinatie met een flinke dosis theoretische kennis, inzetten om jullie te begeleiden bij het nemen van moeilijke beslissingen (bv. euthanasie) of het verwerken van een intens verdriet om je huisdier. 

Ik heb, zoals altijd, een creatief hoofd vol ideeën. Maar first things first, de opleiding, die toch wel pittig wordt en veel tijd in beslag zal nemen, tot een goed einde brengen (juni 2024). Ik neem jullie graag mee in dit avontuur dus hou zeker mijn sociale media de komende maanden in de gaten. Uiteraard blijf ik ondertussen met veel plezier jullie katten trimmen in het salon.