Waarom moet een kat getrimd worden?

Het gezegde luidt ‘de vacht is de spiegel van de gezondheid’. Met andere woorden: aan de vacht zie je hoe de kat in haar vel zit.

Idealiter verzorgt een kat de eigen vacht maar door verschillende factoren (overgewicht, ziekte, ouderdom, stress,…) is dit in realiteit niet altijd het geval. Om vilt en klitten te vermijden, moeten sommige katten een handje geholpen worden. Het is belangrijk om te weten dat klitten en vilt erg pijnlijk zijn voor de kat. Na de behandeling zal de pijn dus verdwijnen en zit de kat opnieuw goed in haar vel! Een win-win situatie, want een gelukkige kat, is een gelukkig baasje!

Welke vachtproblemen kan ik verhelpen/voorkomen?

  • Vilt
  • Klitten
  • Vieze, vettige vacht
  • Permanente rui

Verder voorzie ik je ook van goed advies waardoor een nieuwe trimbeurt niet meer/minder snel nodig is.

Mijn aanpak

Ik hanteer een kat- en vachtvriendelijke aanpak. Katvriendelijk wil zeggen dat het welzijn van de kat centraal staat en ik dus alle vormen van angst en stress probeer te vermijden. Dat doe ik voornamelijk door te werken met aromatherapie en rustgevende muziek. Verder zijn mijn behandelingen er altijd op gericht om zo vachtsparend mogelijk te werken. De vacht vervult namelijk verschillende belangrijke functies waaronder temperatuurregulatie, het beschermen van de huidflora en het transport van zweet en talg. Ontwollen of onnodig scheren zijn dan ook een no-go! 

Mag ik tijdens de behandeling bij mijn kat blijven?

Een volledige trimbeurt duurt ongeveer een uur. Aangezien een kat een gewoontedier is en het baasje een vertrouwd gegeven is, verwacht ik dat deze tijdens de gehele behandeling aanwezig blijft in het salon. De ervaring leert mij dat katten dan veel meer op hun gemak zijn.  

Voordelen van specialisatie

Katten trimmen is een vak apart en vraagt specifieke technieken die enorm verschillen van de vachtverzorging van honden/konijnen/cavia's/... Daarom heb ik ervoor gekozen om mij enkel en alleen te specialiseren in katten. Dat wil ook zeggen dat er in het salon geen geuren van andere dieren aanwezig zijn die voor onnodige stress kunnen zorgen bij je kat. Zo zijn honden bijvoorbeeld natuurlijke vijanden van katten en kan hun geur angstig gedrag in de hand werken.

Waarom trim ik niet aan huis?

Ik heb er bewust voor gekozen om niet aan huis te trimmen. De grootste reden hiervoor is omdat ik dan zou binnendringen in de "veilige ruimte" van je kat. Dat veroorzaakt bij vele katten immense stress en kan leiden tot ongewenst gedrag. In een trimsalon zijn katten vaak minder gestrest omdat de omgeving rustiger en gestructureerder is. Omdat mijn salon specifiek ingericht is voor het trimmen van katjes, kan ik mij hier volledig concentreren op jouw kat zonder afleidingen van andere huisdieren, familieleden of activiteiten die thuis plaatsvinden. Tot slot kent je kat thuis alle verstopplaatsjes, waardoor trimmen aan huis makkelijk verandert in een (stresserend) kat-en-muisspel.