Waarom moet een kat getrimd worden?

Het gezegde luidt ‘de vacht is de spiegel van de gezondheid’. Met andere woorden: aan de vacht zie je hoe de kat in haar vel zit.

Idealiter verzorgt een kat de eigen vacht maar door verschillende factoren (overgewicht, ziekte, ouderdom, stress,…) is dit in realiteit niet altijd het geval. Om vilt en klitten te vermijden, moeten sommige katten een handje geholpen worden. Het is belangrijk om te weten dat klitten en vilt erg pijnlijk zijn voor de kat. Na de behandeling zal de pijn dus verdwijnen en zit de kat opnieuw goed in haar vel! Een win-win situatie, want een gelukkige kat, is een gelukkig baasje!

Welke vachtproblemen kan ik verhelpen/voorkomen?

  • Vilt
  • Klitten
  • Vieze, vettige vacht
  • Permanente rui

Verder voorzie ik je ook van goed advies waardoor een nieuwe trimbeurt niet meer/minder snel nodig is.

Mijn aanpak

Ik hanteer een kat- en vachtvriendelijke aanpak. Katvriendelijk wil zeggen dat het welzijn van de kat centraal staat en ik dus alle vormen van angst en stress probeer te vermijden. Dat doe ik voornamelijk door te werken met aromatherapie en rustgevende muziek. Verder zijn mijn behandelingen er altijd op gericht om zo vachtsparend mogelijk te werken. De vacht vervult namelijk verschillende belangrijke functies waaronder temperatuurregulatie, het beschermen van de huidflora en het transport van zweet en talg. Ontwollen of onnodig scheren zijn dan ook een no-go! 

Mag ik tijdens de behandeling bij mijn kat blijven?

Een volledige trimbeurt duurt ongeveer een uur. Aangezien een kat een gewoontedier is en het baasje een vertrouwd gegeven is, verwacht ik dat deze tijdens de gehele behandeling aanwezig blijft in het salon. De ervaring leert mij dat katten dan veel meer op hun gemak zijn.