De stille pijn: ingegroeide nagels bij katten

Gepubliceerd op 3 januari 2024 om 15:34

Ingegroeide nagels... In het salon kom ik ze veel vaker tegen dan je je kan inbeelden. Baasjes merken vaak wel op dat de kat minder beweegt, maar leggen geen link met de nagels. Daarom wil ik dit topic heel graag onder de aandacht brengen. Ingegroeide nagels kunnen namelijk een grote bron van ongemak en pijn zijn voor katten. Het is essentieel voor baasjes om de signalen te herkennen en passende maatregelen te nemen. 

Wat zijn ingegroeide nagels?

Ingegroeide nagels ontstaan wanneer de nagel van de kat in het kussentje dringt in plaats van recht naar buiten te groeien. Dit is heel pijnlijk voor de kat en kan leiden tot irritatie, ontsteking en zelfs infectie als het niet behandeld wordt.

Symptomen van ingegroeide nagels

Katten zijn van nature solitaire jagers zijn. Dat wil zeggen dat ze vanuit hun natuur aangeleerd hebben dat ze hun pijn niet mogen tonen, of ze zijn een vogel voor de kat ;-). We  noemen katten daarom ook wel 'stille lijders'. Wij baasjes moeten dus heel alert zijn! Let op tekenen zoals overmatig likken van de poten, moeite met stappen, minder stappen, bloeding, zwelling, luid getik op parket/laminaat of een ongewone geur. Deze signalen wijzen mogelijk op ingegroeide nagels die aandacht nodig hebben.

Oorzaken van ingegroeide nagels

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van ingegroeide nagels. Dit kan variëren van genetische aanleg en onjuist nagelknippen (te kort) tot trauma aan de poten. Zwaarlijvige en oudere katten lopen ook een groter risico.

Preventie en onderhoud

Regelmatige nagelcontrole is cruciaal. Zeker bij senior katjes (10+). 

Let op: je hoeft de nagels van je kat niet frequent te knippen! In principe zijn katten perfect in staat hun eigen nagels te onderhouden. Als je de nagels toch wil knippen, knip dan enkel de puntjes. Nagels kort gaan knippen zorgt namelijk voor vergroeiingen en deze zorgen op hun beurt voor pijnlijke ingegroeide nagels. Zorg ook dat er voldoende horizontale en verticale krabgelegenheden in huis zijn zodat je kat zelf haar nagels kan onderhouden.

Thuisbehandeling?

Als je merkt dat je kat last heeft van een ingegroeide nagel, probeer dan niet zelf te experimenteren! Raadpleeg een dierenarts voor de juiste behandeling. In sommige gevallen kan het nodig zijn om antibiotica toe te dienen. Professionele zorg kan pijnlijke complicaties voorkomen en ervoor zorgen dat de nagel op de juiste manier wordt behandeld.

Op lange termijn

Voor katten met regelmatig terugkerende ingegroeide nagels kan langdurige zorg en monitoring nodig zijn. Overleg met je dierenarts over mogelijke preventieve maatregelen en een geschikt nagelonderhoudsplan.

Ingegroeide nagels zijn niet alleen een fysieke kwestie! Ze kunnen het welzijn en het gedrag van je kat enorm beïnvloeden. Door alert te zijn en tijdig in te grijpen, kun je ervoor zorgen dat je kat comfortabel en pijnvrij blijft. Op tijd en stond de nagels van je kat controleren is een eenvoudige daad die een wereld van verschil kan maken voor je lieve viervoeter.

Reactie plaatsen

Reacties

Annick Claeys
9 maanden geleden

Super blog lieve collega 👍🏻