Katten en feestdagen: stress beperken bij drukte in huis

Gepubliceerd op 20 december 2023 om 11:06

De feestdagen brengen vaak veel bezoek en levendigheid in huis, wat voor katten een uitdaging kan zijn. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw harige vrienden zich comfortabel voelen tijdens deze feestelijke periode:

1. Veilige toevluchtsoorden

Creëer rustige, afgezonderde plekjes waar katten zich kunnen terugtrekken als de drukte te veel wordt. Dit kunnen gezellige hoekjes zijn met dekens of kattenmandjes.

2. Introduceer langzaam

Laat katten op hun eigen tempo wennen aan nieuwe mensen. Laat de katten rustig uit zichzelf naderen zonder te dwingen. Zorg ervoor dat de gasten de kat niet optillen als je kat dat niet fijn vindt.

3. Vertrouwde geuren

Laat vertrouwde geuren in de ruimte, zoals dekens of speeltjes van de kat. Dit kan hen geruststellen te midden van nieuwe geuren.

4. Speel- en verwenmomenten

Plan wat speel- en verwenmomenten met je kat, zelfs te midden van festiviteiten. Dit versterkt de band en biedt afleiding.

5. Voedselveiligheid

Waak over wat katten kunnen bereiken, vooral tijdens feestelijke maaltijden. Sommige voedingsmiddelen zijn schadelijk voor katten waaronder ui en look.

6. Aandacht voor gedragssignalen

Let op signalen van stress bij katten, zoals oren plat leggen, zwiepen met de staart of zich terugtrekken. Geef hen ruimte als dat nodig is.

 

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je een balans vinden tussen het vieren van de feestdagen met gasten en het welzijn van je geliefde kat. Een stressvrije omgeving draagt bij aan een vrolijke sfeer voor zowel mens als dier.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.