Kiezen voor hoogwaardig droogvoer voor je kat(ten)

Gepubliceerd op 15 december 2023 om 14:17

'Welk droogvoer is het beste voor mijn kat?’. Dat is een vraag die ik heel vaak krijg in het trimsalon. Bij het kiezen van droogvoer voor je kat is het essentieel om te streven naar een voeding die voldoet aan de specifieke voedingsbehoeften van onze lieve carnivoren. Spoiler: geen enkele voeding uit de supermarkt voldoet aan deze eisen. Kiezen voor goedkopere voeding, heeft op lange termijn negatieve gevolgen voor de gezondheid van je kat. Uiteindelijk resulteert dit in hoge dierenartskosten. Het is dus zeker aan te raden om zo snel mogelijk over te schakelen op gezonde voeding indien dit nog niet het geval is. Hier zijn enkele cruciale voorwaarden waaraan hoogwaardig droogvoer moet voldoen, inclusief het belang van een substantieel vleesgehalte.

1. Dierlijke eiwitten

Katten zijn van nature carnivoren, wat betekent dat ze een dieet nodig hebben dat rijk is aan dierlijke eiwitten. Ik ben zelf vegetariër maar heb al lang beseft dat we dit van onze katten niet kunnen/mogen verwachten. Hoogwaardig droogvoer moet een aanzienlijk percentage hoogwaardige, dierlijke eiwitten bevatten om te voldoen aan de voedingsbehoeften van katten. Zorg daarom voor voeding met een vleesgehalte van minstens 70%.

2. Vermijd onnodige dikmakers

Hoogwaardig droogvoer moet vrij zijn van overmatige vulstoffen zoals granen, maïs, tarwe of soja. Deze vulstoffen bieden weinig voedingswaarde voor katten en kunnen vaak de oorzaak zijn van voedselallergieën, spijsverteringsproblemen en overgewicht. Katten gedijen goed op een dieet met weinig koolhydraten, wat hun natuurlijke dieetvoorkeuren weerspiegelt. Hun darmen zijn namelijk te kort om koolhydraten volledig om te zetten naar bouwstoffen. Het kiezen voor graanvrije voeding is dus een goede eerste stap.

3. Voldoende vitaminen en mineralen

Brokken moeten alle essentiële voedingsstoffen bevatten, waaronder vitamine A, vitamine D, en calcium. Vitamine A is belangrijk voor de gezondheid van de ogen, huid en vacht. Verder ondersteunt het ook het immuunsysteem. Vitamine D is dan weer belangrijk voor de opname van calcium en fosfor, wat belangrijk is voor sterke botten en tanden.

4. Beperkte additieven en conserveringsmiddelen

Vermijd overmatige additieven en conserveringsmiddelen. Kwaliteitsdroogvoer voor katten bevat zo min mogelijk kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de kat.

5. Transparante etikettering

Zoek naar kattenvoermerken die transparant zijn over hun ingrediënten en herkomst. Een duidelijke en informatieve etikettering helpt je om weloverwogen beslissingen te nemen over de kwaliteit van het droogvoer. Zoek naar voeding met duidelijk benoemde ingrediënten zoals specifiek vlees (bijvoorbeeld ‘kip’ of ‘zalm’) en vermijd vage termen zoals ‘vleesbijproducten’. En laat je niet zomaar leiden door beloftes op de verpakking (bv. voeding om af te vallen).

 

Bij het kiezen van het juiste droogvoer voor je kat moet je deze bovenstaande factoren zorgvuldig overwegen. Overleg altijd met je dierenarts om het dieet van je kat aan te passen bij specifieke gezondheidsvereisten, rekening houdend met factoren zoals leeftijd, gewicht en eventuele bestaande gezondheidsproblemen. Indien je geen flauw benul hebt waar je je zoektocht naar gezonde brokken moet starten, aarzel niet om mij te contacteren. Ik zet je graag op weg met enkele gezonde varianten. En zoals vermeld, deze zijn niet terug te vinden in de supermarkt. Lees zeker ook mijn blogpost over het belang van natvoer voor katten. Zo kan jij binnenkort je kat voorzien van het beste voedingsdieet.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.