Vuurwerk en katten: tips voor een stressvrije feestperiode

Gepubliceerd op 14 december 2023 om 22:41

Met de feestdagen in zicht, is het belangrijk om rekening te houden met onze harige vrienden, vooral katten, die vaak gevoelig zijn voor vuurwerkgeluiden. 

Katten hebben een scherp gehoor en de knallen van vuurwerk kunnen angst en stress veroorzaken. Hier zijn enkele tips om een rustige omgeving te creëren voor jouw pluizige metgezel.

1. Veilig binnenhouden

Houd katten binnenshuis, waar ze zich veilig voelen. Zorg voor extra vermaak, zoals speelgoed en klimmogelijkheden. Sluit eventuele kattenluikjes af om te voorkomen dat de kat buiten in paniek geraakt. 

2. Stille schuilplaats

Zorg dat er voldoende plekken zijn waar je kat zich kan verstoppen. Wanneer je kat zich verstopt (bv. onder de zetel), laat hem daar dan rustig zitten. Hij voelt zich daar waarschijnlijk het meest op zijn gemak.

3. Gedempt geluid

Speel rustgevende muziek of laat een witte ruis-machine draaien om vuurwerkgeluiden te maskeren. Sluit ook ramen en deuren om het geluid zoveel mogelijk te dempen.

4. Natuurlijke kalmeringsmiddelen

Overweeg natuurlijke kalmeringsmiddelen zoals valeriaanwortel of speciale diffusers met feromonen om een kalmerende sfeer te bevorderen.

5. Blijf zelf kalm

Ook al laten ze het niet altijd merken, katten zijn erg gevoelig voor de stemming van hun baasje. Als je rust en kalmte uitstraalt, voelt je dier dit ook. Als je echter zelf nerveus wordt, breng je deze spanning over op je kat. Een gevoel dat de al aanwezige stress door het onbekende vuurwerk alleen maar zal vergroten. Natuurlijk vinden er in veel huishoudens nieuwe dingen plaats tussen kerst en oud en nieuw, maar als katteneigenaar moet je de dagelijkse routine van je huisdier proberen te behouden. Voertijden en speeluren worden best aangehouden.

6. Dierenarts consultatie

Raadpleeg je dierenarts als je kat extreme angst vertoont. Mogelijk kunnen ze een kalmerend supplement voorschrijven.

7. Identificatie

Zorg ervoor dat je kat gechipt is! Mocht ze in het slechtste geval toch ontsnappen door angst, kan een microchip een waardevol hulpmiddel zijn.

 

Met deze voorzorgsmaatregelen kun je ervoor zorgen dat jouw kat de feestdagen rustig en stressvrij doorkomt. Vergeet niet dat een kalme omgeving bijdraagt aan het welzijn van onze geliefde poezenvrienden.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.