Waarom natvoer het wint van droge brokken: een blik op de voordelen

Gepubliceerd op 13 december 2023 om 13:09

De eeuwige strijd tussen natvoer en droogvoer voor katten blijft een hot topic onder katteneigenaren. Een topic dat ook mij als katteneigenaar en kattentrimster nauw aan het hart ligt. De gezondheid en vacht van de kat hangt namelijk nauw samen met wat ze eten (ookal zie je hier niet meteen de gevolgen van). Daarom vind ik het ook mijn plicht om mij te blijven verdiepen in dit onderwerp. Tot mijn grote spijt verneem ik dat vele katten het enkel moeten stellen met droogvoer. Hoewel beide opties hun eigen voordelen hebben, wil ik graag dieper ingaan op waarom natvoer als een superieure keuze wordt beschouwd voor het welzijn van onze harige vrienden.

1. Hydratatie

Een van de meest cruciale voordelen van natvoer is het hoge watergehalte. Katten hebben van nature een lage dorstprikkel, en het krijgen van voldoende vocht is essentieel voor hun algehele gezondheid. In de natuur halen katten vocht uit hun prooien maar bij het eten van droge brokken verdwijnt dit voordeel. Natvoer biedt een geweldige manier om de vochtinname te verhogen, wat bijdraagt aan een goede hydratatie en dus lagere kans op onder andere nierproblemen.

Tip: voeg aan je natvoer nog wat water toe om de vochtopname extra te verhogen.

2. Gezondheid van de urinewegen

Door de verhoogde vochtinname kan natvoer de gezondheid van de urinewegen bevorderen. Het helpt de concentratie van mineralen in de urine te verminderen, waardoor het risico op urinewegproblemen zoals kristalvorming wordt verminderd.

3. Gewichtsbeheersing

Het hoge watergehalte in natvoer draagt ook bij aan het gevoel van verzadiging, wat kan helpen bij het reguleren van het gewicht van je kat. In natvoer zitten over het algemeen veel minder calorieën dan in droge brokken. Toch hoor ik vaak dat de kat geen natvoer krijgt ‘omdat ze al te zwaar is’. Dat katten dik worden van natvoer is dus een misverstand dat enorm leeft onder katteneigenaren. Een kat met overgewicht is veel meer gebaat bij natvoer dan bij droogvoer.

4. Eiwitten

Natvoer is vaak rijk aan hoogwaardige eiwitten en voedingsstoffen, wat essentieel is voor de gezondheid van katten. De verwerking van natvoer maakt het gemakkelijker om vleeseiwitten te behouden zonder toevoeging van conserveringsmiddelen die soms in droogvoer worden gebruikt.

5. Minder koolhydraten

Droogvoer kan vaak een hoog gehalte aan koolhydraten bevatten, wat niet overeenkomt met het natuurlijke dieet van katten, die van nature carnivoren zijn. Natvoer heeft doorgaans een lager koolhydraatgehalte en sluit beter aan bij de voedingsbehoeften van katten. Katten hun darmstelsel is namelijk kort en dus niet gemaakt voor het verteren van koolhydraten.

6. Ouderdom en gevoelige katten

Voor oudere katten of katten met tandheelkundige problemen kan natvoer gemakkelijker te eten zijn. De zachte consistentie is vriendelijker voor gevoelige tanden en tandvlees.Katten zijn ‘stille lijders’ en tonen dus niet snel hun pijn. Daarom denken vele baasjes dat hun kat het goed doet op ‘supermarktbrokken’. Helaas eist dit op lange termijn vaak zijn tol (diabetes, nierfalen,…). De iets hogere kost van gezonde voeding weegt vaak niet op tegen de dierenartskosten die later de kop opsteken als gevolg van jarenlange ongezonde voeding. Aangezien katten in de natuur verschillende kleine prooien vangen doorheen de dag, en we niet altijd in de mogelijkheid zijn om hen vijf keer per dag van natvoer te voorzien, is het ook aangeraden dat ze altijd toegang hebben tot droge brokken (zorg hier ook voor een gezonde variant!). Als je kat speciale noden heeft (allergieën, ziektes,...) is het belangrijk om je te laten begeleiden door je dierenarts bij het kiezen van de juiste voeding. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.