Welke kammen heb je nodig voor de vachtverzorging van je kat?

Gepubliceerd op 11 juli 2021 om 22:47

‘Welke kam moet ik dan gebruiken?’ is met voorsprong de meest gestelde vraag in mijn salon. In dit artikel leg ik je met veel plezier uit welke kammen je het best (niet) gebruikt om je poezenvriend te helpen. Wel wil ik er meteen een kanttekening bij maken: je kat kammen is niet zo noodzakelijk als iedereen denkt. Sterker nog, door vaak te kammen breng je de vachtcyclus in de war, waardoor de kat nog meer gaat verharen. Normaliter ‘kammen’ katten hun vacht zelf met hun ruwe tong. Toch kunnen sommige katten hun vacht zelf niet optimaal onderhouden door overgewicht, ziekte, ouderdom of omdat ze gewoonweg een té dikke vacht hebben.  

Wat niet gebruiken?

Voor ik je uitleg welke kammen je wel moet gebruiken, wil ik ook eventjes op het hart drukken welke je absoluut niet mag gebruiken. Sommige kammen en borstels zijn namelijk ware vachtverwoesters. Denk hierbij aan de FURminator, Coatking, harkjes, zeer fijne kammen (al dan niet met elastiekjes), ontwol-, ontklit- of ontviltborstels en rubberen gereedschap zoals handschoenen.

Wat gebruik je dan wel?

Een combikam is het belangrijkste onderdeel van de vachtverzorging. Deze heeft een fijne en een grove kant. Let op: we gebruiken enkel de grove kant! Met de fijne kant trek je de haren van de kat uit en dat terwijl ze deze broodnodig heeft voor temperatuurregulatie, bescherming van buitenaf,… Dankzij de brede tanden kan je met de combikam door de vacht heen kammen en zo ook klitten op de huid opsporen. Let er op dat de tanden niet te scherp zijn. De tere kattenhuid raakt namelijk makkelijk beschadigd. Ook handvaten zijn een no-go, omdat deze zorgen voor extra grip. Hierdoor trek je veel te makkelijk haar uit dat nog niet los zit.

De slickerborstel bootst de tong van je kat na. Deze kan je gebruiken nadat je de vacht doorkamt hebt met de combikam. Haal de slickerborstel met korte bewegingen over de vacht zonder kracht te zetten. Zorg ook hier dat de tanden niet te scherp zijn en dat het handvat en de kam zelf zo klein mogelijk zijn.

Een andere effectieve manier om overtollige losse haar te verwijderen, is een vochtige microvezeldoek over de vacht van de kat halen. Dit mag je zo vaak doen als nodig.

Wat als ik een klit vind?

Probeer klitten eerst uit te pluizen met je vingers. Iets grotere klitten kan je uitpluizen met de twee bovenste puntjes van de combikam. Lukt dit niet? Scheer de klit weg met een tondeuse of maak een afspraak bij de kattentrimmer.

Heeft je kat last van een vettige vacht?

Als je kat last heeft van een vettige vacht, kan je ze inpoederen met rijstzetmeel en vervolgens uitkammen met de slickerborstel. Rijstzetmeel werkt namelijk als een natuurlijke droogshampoo en trekt het vet uit de vacht.