De verstrikte kwestie: ontwarren van de oorzaken van klitten en vilt bij je kat

Gepubliceerd op 6 februari 2024 om 17:09

De meeste katten kunnen hun vacht zelf onderhouden maar toch komt het vaak voor dat er toch klitten en vilt ontstaan. Ze wijzen vaak op onderliggende oorzaken die moeten worden begrepen en aangepakt. Laten we dieper graven in de mogelijke redenen achter de klitten en vilt bij je kat.

1. Langharige rassen

Een van de meest voor de hand liggende oorzaken van klitten en vilt is het vachttype van de kat. Langharige rassen, zoals de Perzische kat of Maine Coon, hebben meer kans op klitten vanwege de dichtheid en lengte van hun vacht.

2. Te vaak kammen

Het klinkt tegenstrijdig maar toch is het zo. Sommige baasjes kammen hun kat te vaak. Katten hebben hun vacht nodig voor temperatuurregulatie maar ook om zich te beschermen tegen bacteriën, schimmels,… Katten hun haren zitten los in hun haarzakjes (wat bij ons mensen niet het geval is). Dat wil zeggen dat je altijd haar uit de kat kan halen. Door vaak te kammen haal je haartjes weg die nog niet rijp waren om uit te vallen en breng je de vachtcyclus in de war. De vacht zal zichzelf zo snel mogelijk proberen herstellen en er groeit een soort ‘noodhaar’ in de plaats. Deze haren zijn minder goed van kwaliteit (poreuzer, minder diepe kleur,…) en gaan dus sneller in de klit en vallen sneller uit. Hierdoor zal je kat permanent gaan verharen en klitten krijgen.

3. Overgewicht

Overgewicht kan de mobiliteit van een kat beïnvloeden, waardoor ze moeilijker bij bepaalde delen van hun lichaam kunnen komen tijdens het verzorgen. Dit kan leiden tot klitten, vooral op moeilijk bereikbare plaatsen.

4. Onderliggende medische problemen

Bepaalde medische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat katten hun vacht minder goed onderhouden. Pijn, artritis of problemen met de mondgezondheid kunnen bijvoorbeeld leiden tot verminderde zelfverzorging. Als een kat pijn heeft, zal ze zich namelijk niet meer/minder wassen.

5. Stress en angst

Stress en angst kunnen het gedrag van een kat enorm beïnvloeden, inclusief hun vermogen om voor hun vacht te zorgen. Veranderingen in de omgeving, zoals een verhuizing of de introductie van een nieuw huisdier, kunnen stress veroorzaken. Een kat die stress ervaart zal zichzelf ook minder/niet meer wassen waardoor klitten ontstaan.

6. Parasieten

Parasitaire infecties, zoals vlooien of mijten, kunnen jeuk en irritatie veroorzaken, waardoor katten overmatig likken en krabben. Dit kan resulteren in klitten en viltvorming.

7. Voedingsproblemen

Een onevenwichtige voeding kan de kwaliteit van de vacht beïnvloeden. Een tekort aan essentiële voedingsstoffen kan leiden tot een droge, doffe vacht die sneller klitten vormt. Lees zeker ook mijn blogberichten over de juiste keuze van droogvoer en het belang van natvoer.

8. Ouderdom

Oudere katten kunnen moeite hebben met hun eigen verzorging vanwege verminderde mobiliteit of gezondheidsproblemen. Dit kan leiden tot klitten, vooral als het vachttype van nature neigt tot klitvorming.

9. Verkeerde borstels/kammen 

Sommige kammen en borstels zijn ware vachtverwoesters. Denk hierbij aan de FURminator, Coatking, harkjes, zeer fijne kammen (al dan niet met elastiekjes), ontwol-, ontklit- of ontviltborstels en rubberen gereedschap zoals handschoenen. Door de verkeerde borstels/kammen te gebruiken, kan je de vacht beschadigen met klitten en vilt als gevolg. Lees hier welke kammen je moet gebruiken om de vacht van je kat gezond te houden.

Het identificeren van de specifieke oorzaak van klitten en vilt bij een kat is cruciaal voor effectieve preventie en behandeling. Regelmatige vachtverzorging, aangepast aan het vachttype, voeding en aandacht voor de algehele gezondheid van de kat kunnen helpen bij het verminderen van klitproblemen en zorgen voor een gezonde, glanzende vacht. Als je echter merkt dat klitvorming ernstig is of gepaard gaat met gedragsveranderingen, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een grondig onderzoek. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.